Commissies en Werkgroepen

Om de wensen en belangen van de verschillende ledengroepen van Holland Solar te vertegenwoordigen, zijn er binnen Holland Solar naast het bestuur diverse commissies en werkgroepen actief. Leden van Holland Solar kunnen lid worden van deze commissies en werkgroepen en kunnen zo hun input leveren voor de belangenbehartiging die Holland Solar doet. Bovendien heeft Holland Solar zitting in diverse commissies en werkgroepen van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), Solar Power Europe en Solar Heat Europe.

Holland Solar kent de volgende 4 commissies:

  1. Commissie Zonnestroom op woningen: deze commissie houdt zich bezig met de dossiers die van belang zijn voor het marktsegment zonnestroom op woningen. 
  2. Commissie Zonnestroom op land en water: deze commissie houdt zich bezig met de dossiers die van belang zijn voor de markt van zonnestroom op land en water. 
  3. Commissie Zonnewarmte: deze commissie houdt zich bezig met alle dossiers die van belang zijn voor de markt van zonnewarmtesystemen.
  4. Commissie Zonnestroom op utiliteit: deze commissie houdt zich bezig met alle dossiers die van belang zijn voor het marktsegment van daken en gevels op utiliteitsgebouwen.

Werkgroepen Commissie Zonnestroom op woningen

Om lid te worden van deze commissie of onderstaande werkgroepen, dan kun je contact opnemen met Jasper Ensing via jasper.ensing@hollandsolar.nl.

  • Kwaliteit en veiligheid (dit is een gezamenlijke werkgroep met de commissie Zonnestroom op utiliteit)

    Normalisatie

    De leden van Holland Solar worden vertegenwoordigd in de normcommissie van de NEN7250 (norm voor bouwkundige aspecten van zonnestroomsystemen) en in de NEC82 (subwerkgroep van de NEN1010 over zonnestroominstallaties).

    Arboveiligheid
    Arboveiligheid heeft betrekking tot het verbeteren van de werkkwaliteit in de sector. Momenteel is de werkgroep bezig met het evalueren van de Arbocatalogi ''Veilig werken op hoogte'' en ''Veilig werken aan elektrotechnische installaties''. Hierbij werken we nauw samen met Arbo Techniek en Techniek Nederland.

    Scholing & certificering
    In deze werkgroep wordt gesproken over wat er nodig is om installateurs
    goed op te leiden (handboek zonne-energie, eindtermen van opleidingen, installatiebedrijven te garanderen (erkenning, certificering) en hoe de
    kwaliteit en veiligheid van een zonnestroomsysteem zo goed mogelijk te
    garanderen (opleverlijsten, inspectiecertificering). Het secretariaat van
    deze werkgroep ligt bij Techniek Nederland.

    Naast de bestaande InstallQ erkenningsregeling werken InstallQ en KIWA op dit moment samen aan een certificeringsregeling voor grootschalige zonnestroomsystemen met een aansluitwaarde groter dan 17kW. De technische commissie van deze certificeringsregeling wordt mede bemenst door experts van Holland Solar leden.

    Aanvullend op de opleverinspectielijsten die door Techniek Nederland en Holland Solar waren ontwikkeld is de Scope 12 inspectieregeling door SCIOS ontwikkeld. De technische commissie van Scope 12 wordt onder andere bemenst met leden van Holland Solar en Holland Solar is ook vertegenwoordigd in het College van Deskundigen (CvD) van SCIOS.

    De-installeren na calamiteiten
    Samen met Brandweer Nederland en stichting Salvage kijken leden van Techniek Nederland en Holland Solar naar hoe omgegaan moet worden met het de-installeren van zonnestroomsystemen na (brand)calamiteiten. Er wordt in dit kader een richtlijn ontwikkeld over hoe zonnestroomsystemen tijdens en na brand, veilig uitgeschakeld en ontmanteld kunnen worden.
  • BIPV
    Omdat dit een onderwerp is dat voor een heel specifieke groep leden van Holland Solar relevant is, is er een aparte werkgroep BIPV opgericht. In deze werkgroep worden specifieke kansen en bedreigingen van BIPVsystemen met elkaar besproken en wordt de rol bepaald die Holland Solar kan spelen bij het oplossen van deze issues.

Werkgroepen Commissie Zon op land en water

Om lid te worden van deze commissie of onderstaande werkgroepen, dan kun je contact opnemen met Floor Maassen via floor.maassen@hollandsolar.nl. Voor de werkgroep netinfra en financiering en businesscase kun je contact opnemen met Derek Steeman via derek.steeman@hollandsolar.nl

  • Lokaal beleid
    Vanuit deze werkgroep wordt er overzicht gehouden op de regionale lobby in de provincies en de gemeentes. Deze werkgroep geeft vanuit Holland Solar sturing aan het Regioteam Energietransitie. Ook worden onderwerpen besproken die direct raken aan het ontwikkelproces van zonneparken.

  • Tenderen op land
    In deze werkgroep bespreken we hoe het ontwikkelprogramma voor duurzame energie op rijksgronden (OER-programma) beter kan verlopen, waarbij regulier overleg met Rijksvastgoedbedrijf, Rijkswaterstaat en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat met Nedzero wordt afgestemd.
  • Agri-PV
    In deze werkgroep wordt ingezet op het creëren van de juiste randvoorwaarden om agri-pv ontwikkeling in Nederland te stimuleren. Vanuit deze werkgroep worden stappen gezet om te komen tot een breed gedragen definitie van agri-pv, een passende subsidie en het behoudt van agrarische rechten.
  • Ecologie
    Deze werkgroep focust voornamelijk op het EcoCertified-project, het onderzoek waarin een ecologisch kwaliteitslabel wordt ontwikkeld voor zonneparken, waarmee de ecologische meerwaarde van een zonnepark kan worden gegarandeerd. Verder houdt deze werkgroep zicht op subsidie en beleid met betrekking tot natuurversterking vanuit het Rijk en medeoverheden. 
  • Koperdiefstal
    In de werkgroep koperdiefstal spreken Holland Solar leden met elkaar en met de politie, het Platform Veilig Ondernemen (PVO) en het Verbond van Verzekeraars over wat we op sectorniveau kunnen doen tegen koperdiefstel uit grootschalige zonnestroomsystemen.

  • Netinfra (Dit is een gezamenlijke werkgroep met de commissie Zonnestroom op utiliteit)
    Specifieke onderwerpen ten aanzien van het elektriciteitsnetwerk in Nederland worden besproken in een aparte gezamenlijke werkgroep samen met de commissie Zonnestroom op Utiliteit. Welke onderwerpen exact in deze werkgroep besproken worden is beschreven bij de commissie Zonnestroom op utiliteit.
  • Financiering en businesscase (Dit is een gezamenlijke werkgroep met de commissie Zonnestroom op utiliteit)
    Specifieke onderwerpen ten aanzien van de financiering en de business case van grootschalige zonnestroomprojecten worden besproken in een aparte gezamenlijke werkgroep samen met de commissie Zonnestroom op utiliteit. Welke onderwerpen exact in deze werkgroep besproken worden staat beschreven bij de commissie Zonnestroom op utiliteit.

Commissie zonnewarmte

De commissie zonnewarmte richt zich op het vergroten van de bekendheid van zonnewarmte en de betaalbaarheid van zonnewarmte. Om lid te worden van deze commissie kun je contact opnemen met Floor Maassen via floor.maassen@hollandsolar.nl.

Werkgroepen Commissie zonnestroom op utiliteit

Om lid te worden van deze commissie of onderstaande werkgroepen, dan kun je contact opnemen met Derek Steeman via derek.steeman@hollandsolar.nl.

  • Solarcarports
    De potentie voor zonne-energie op parkeerterreinen in Nederland is groot, met ongeveer 80 vierkante kilometer aan geschikt oppervlakte. Desondanks zijn er nog maar weinig solar carports ontwikkeld. Holland Solar werkt nauw samen met het ministeries van KGG, VRO en de RVO om parkeerterreinen te benutten voor de opwek van duurzame energie,
    met aandacht voor gezonde businesscase én voor het wegnemen van belemmerende regelgeving.
  • Netinfra (dit is een gezamenlijke werkgroep met de commissie Zonnestroom op land en water)
    Deze werkgroep richt zich op het bespreken van issues die netgerelateerd zijn, zoals congestiemanagement, congestieonderzoeken, cable pooling, investeringsplannen van netbeheerders, transparantie vanuit de netbeheerders richting de netgebruikers en gerelateerde weten regelgeving (netcodes en energiewet). NB: in deze werkgroep wordt
    nauw samengewerkt met Energie Samen (energie coöperaties), NedZero (windenergiesector) en Energie-Nederland (energieleveranciers).

  • Financiering & businesscase (dit is een gezamenlijke werkgroep met de commissie Zonnestroom op land en water)
    In deze werkgroep wordt gesproken over zaken die impact hebben op de businesscase en financierbaarheid van grootschalige zon-PV projecten. Voorbeelden van onderwerpen die worden besproken is de SDE++ regeling en haar opvolger, de overwinstregeling (opbrengsgrensbedrag), producententarief en de subsidie co-located batterij bij zonnepark. Het
    doel van de werkgroep is om de zonne-energie sector optimaal gestimuleerd wordt en kan toegroeien tot een markt gestuurd financieringsklimaat.

  • Kwaliteit en veiligheid (dit is een gezamenlijke werkgroep met de commissie zonnestroom op woningen)
    Specifieke onderwerpen ten aanzien van Kwaliteit en veiligheid worden besproken in een aparte gezamenlijke werkgroep samen met de commissie Zonnestroom op woningen. Welke onderwerpen in deze werkgroep besproken worden is hierboven beschreven bij de commissie Zonnestroom op woningen.

Supply chain issues

Om deel te nemen aan onderstaande werkgroepen, dan kun je contact opnemen met Maaike Beenes via maaike.beenes@hollandsolar.nl.

  • Reuse en Recycling
    De werkgroep Reuse en Recycling houdt zich bezig met onderwerpen die raken aan de circulariteit van de sector. Hieronder vallen onderwerpen die te maken hebben met circulair design, recycling en hergebruik. Daarnaast wordt in de werkgroep ook duurzame normering in de sector besproken. De belangrijkste onderwerpen zijn momenteel de discussies rondom non-price duurzaamheidscriteria voor vermijdbare giftige stoffen en CO2-voetafdruk bij wet- en regelgeving, tenders en subsidies; de door Stichting OPEN centraal geregelde recycling; en een toekomstig traject voor hergebruik van zonnepanelen. In dit kader werkt Holland Solar nauw samen met de stichting Zonne-energie Recycling Nederland (ZRN).

  • Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (iMVO)
    In deze werkgroep worden onder andere zaken als impact op milieu, klimaat en mensenrechten in de productieketen, ketentransparantie, mensenrechten en gerelateerde aankomende Europese en Nederlandse wet- en regelgeving rondom IMVO en dwangarbeid besproken. Daarnaast wordt in een sub-werkgroep samenwerking gecoördineerd tussen bedrijven die ook betrokken zijn bij het Convenant Hernieuwbare Energie spelen updates en ontwikkelingen binnen het convenant van de hernieuwbare energiesector dat door de Sociaal Economische Raad (SER) wordt geleid een belangrijke rol.
  • Cybersecurity
    Er is momenteel een gebrek aan concrete aanbevelingen over hoe partijen cybersecurity in de sector kunnen waarborgen terwijl er wel een aantal wet- en regelgevingen aan zitten te komen die van invloed zullen zijn op de zonne-energiesector. De werkgroep cybersecurity is de plek waar Holland Solar leden samenwerken om de implementatie van Europese cyber security-richtlijnen in Nederlandse wet- en regelgeving te verbeteren, kennis te delen over hoe dit in eigen bedrijfsvoering toe te passen, en uit te werken hoe partijen in de sector kunnen samenwerken om dreigingsinformatie te delen. Er wordt afgestemd met onder andere de toezichthouder RDI.
  • Omvormers
    Deze werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van omvormerfabrikanten en bespreekt een breed scala aan onderwerpen waarbij omvormers een rol spelen. Denk hierbij aan RfG compliance, omvormerfunctionaliteiten, cybersecurity en landinstellingen.

  • PV-maakindustrie
    In deze werkgroep komen bedrijven bijeen die zich richten op de productie van componenten van zonnestroomsystemen (waaronder ook BIPV). Er wordt samengewerkt om te komen tot een regelgevend kader en politiek draagvlak waarin Nederlandse en Europese bedrijven voldoende kans van slagen hebben, o.a. via stimuleringsmaatregelen voor innovatie zoals het Groeifonds/ SolarNL. In de werkgroep wordt ook informatie uitgewisseld over ontwikkelingen op Europees niveau, zoals de European Solar Manufacturing Council (ESMC).

Overkoepelende werkgroepen

  • Juridische zaken (nold.jaeger@hollandsolar.nl)
    In de werkgroep ‘juridische zaken’ komen de juristen van Holland Solar leden bij elkaar om ontwikkelingen & interpretaties rondom beleid en wet- en regelgeving te bespreken die van belang zijn voor de zonneenergiesector. NB, hier worden alleen zaken besproken die relevant zijn voor de gehele sector en nooit zaken die voor één bedrijf of één project relevant zijn.

  • Public affairs (siavash.kouros@hollandsolar.nl)
    De PA-werkgroep verenigt alle lobbyisten van Holland Solar leden in een regulier overleg. In dit overleg worden alle lobbyactiviteiten richting Den Haag met elkaar afgestemd.

  • PR en communicatie (marinthe.bos@hollandsolar.nl
    Alle zaken rondom pers en media, in- en externe communicatie en PR worden besproken in de woordvoerdersappgroep. Deelnemers in deze appgroep komen niet fysiek bij elkaar, alleen als dit echt nodig is.

Sluit je nu aan bij al die andere bedrijven in de Nederlandse zonne-energiesector en word lid van Holland Solar!